Változó energetikai tanúsítvány-rendszer

Változó energetikai tanúsítvány-rendszer

Minden, amit érdemes tudnod az Otthonfelújítási pályázat energetikai tanúsítványáról

Változó energiaárak, változó energetikai tanúsítvány-rendszer

Tavaly november óta megváltozott az energetikai tanúsítás menete, a régi papírokat 2024. január 1-jétől nem fogadják el, így -bár a pontos részletek még nem ismertek-, de azoknak akik szeretnének az állam 6+1 milliós programjában részt venni, új tanúsítványt kell készíttetniük az 1990 előtt épült ingatlanjuknak. Nézzük meg, hogy melyek a lényeges eltérések:

1.     Megváltoztak az energetikai osztályok: a skála legjobb besorolása az A+++, míg az aljára az I. jelű osztály került. Az ingatlanoknak két besorolása lesz: az energetikai jellemzőre utaló és a széndioxid kibocsátásra vonatkozó.

2.     A tanúsítványok érvényességi ideje csökken, míg korábban 10 évig használható volt a papír, addig az új rendszerben csak 5 évig használhatják a dokumentumot.

3.     A tanúsítványnak kötelező részeként jelenik meg a határoló szerkezetek (falak, nyílászárók, tetők stb.) és a gépészeti rendszerek (fűtés, használati melegvíz, légtechnika, stb.) 1-5 fokozatú skálán való értékelése. Az energetika ezen pontjánál érezhetjük, hogy szorosan kapcsolódik majd pályázatunk az energetikai korszerűsítés indoklásához, ugyanis itt részletesebb javaslatok is szerepelni fognak az energetikai fejlesztésekre vonatkozóan, hogy az ingatlan elérje a két legfelső kategóriát (jó, kiváló).

4.     A tanúsítvány minden esetben fotódokumentációt is tartalmazni fog.

5.     Nem lesz lehetőség a továbbiakban az energiafogyasztás mérése alapján tanúsítványt készíteni.

Amennyiben nem az új Otthonfelújítási programhoz használnád az tanúsítványt, hanem eladáshoz vagy bérbeadáshoz, akkor:

6.     Engedmény, hogy nem kell a szerződésekbe belefoglalni az energetikai tanúsítvány számát, ellenben elkészíteni és átadni a vevőnek, bérlőnek kötelező lesz. 

7.     Amennyiben az ingatlant hirdetni szeretné a tulajdonos, akkor már a hirdetésben fel kell tűntetni a besorolást. 

Forrás: https://biztosdontes.hu