Lakásfelújítási támogatás 2024

Lakásfelújítási támogatás 2024

A REBI építési és felújítási szakáruház kiemelt partnere lehet az újonnan bejelentett Otthonfelújítási programban, ami 2024 júniusában indul 108 milliárdos kerettel. A feltételek azonban több szempontból is eltérnek az előző otthonfelújítási támogatástól, ezért összeszedtük a legfontosabb változásokat:

1. Meghatározott lakástípusokra vonatkozik: az 1990 előtt épült, a vezetékes gázhálózathoz csatlakozott családi házakra lesz csak igénybe vehető.

2. Energetikai követelményeknek való megfelelés: a meglévő lépület energetikai tanusítványában foglaltakhoz képest, csak a 30%-os energiamegtakarítást eredményező hőszigetelés, nyílászárócsere, víz- és fűtésrendszercsere férhet bele a támogatásba. Utólag energetikai tanusítvánnyal is igazolni kell a megvalósulást.

3. Gyermek vállalása nem elvárás: a jelenlegi formában a gyermekkel nem rendelkezők vagy vele együtt nem élők is igénybe vehetik.

4. A támogatáshoz hitelfelvételhez kötött: a folyamat az akár 6 millió forintos kamatmentes hitelt felvételével indul, majd ennek tőketartozását a vissza nem térítendő támogatásból lehet csökkenteni, járástól függően maximum 2,5-3,5 millió forinttal.

5. 1 millió forintos önerő szükséges a programhoz:  az elszámolható beruházási összeg most 7 millió forintra emelkedik, melyből 1 millió forint az önerő.

6.  Kamatmentes hitel: az előzetes kalkulációk szerint 26-36 ezer forint lehet a törlesztőrészlet a kamatmentességnek köszönhetően.

7. Korlátozott lesz a hitelt bonyolító bankok listája: csak az MFB Pontokon lesz elérhető a hitel. Részletek később derülnek ki.

8. Járásonként eltérő a támogatás mértéke: a járási átlagjövedelem függvényében a támogatás 2,5 - 3- 3,5 millió forint is lehet.

9. Korlátozott a program keretösszege: 108 milliárd forintból a becslések szerint 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

10. A program a kimerülési keretig fut: érdemes már a program indulása előtt felmérést kérni az ingatlanokra, amiben a REBI építési és felújítási áruház partnere lehet!

Forrás: portfolio.hu