Újabb részletek az Otthonfelújítási támogatásról

Újabb részletek az Otthonfelújítási támogatásról

Már csak napok kérdése és kiderülhetnek a részletek az Otthonfelújítási pályázatról

A REBI most összefoglalja azokat a friss híreket, melyek a héten láttak napvilágot és jelentősen befolyásolják a program tervezhetőségét. 

A felújítási pályázatra azok adhatják be igényüket, akiknek az ingatlanja 1990 előtt épült és energetikailag igazolni tudják, hogy a beruházás 30%-os primer energiamegtakarítást fog eredményezni. Eddig a feltételek között szerepelt, hogy az ingatlan gázfűtéssel üzemeljen, azonban Fábián Gergely - a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az Egyensúly intézet által szervezett találkozón közölte, hogy „a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét.” 

Sok esetben a fogyasztók számára nem egyértelmű, hogy mit jelent a házak energiamegtakarítása és a programban résztvevő támogatási formák melyike, milyen megtérülést ígér. Ebben ad majd iránymutatást az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) új felülete, amely lehetővé teszi a leendő pályázók számára, hogy előzetes kalkulációkat végezzenek a tervezett felújítási költségek és energiamegtakarítás tekintetében. Ez a felület megmutatja, hogy a tervezett beruházás alkalmas-e a támogatás feltételeinek teljesítésére.

A Rebiben mind a négy beruházási kategóriában elérhetőek az építőanyagok:

  1. az épület külső határolóelemeinek hőszigetelése; 
  2. nyílászárócsere; 
  3. a használati melegvíz-rendszer és a fűtésrendszer korszerűsítése

Mindez természetesen kecsegető, de a hitelkonstrukcióktól sokan tartanak, ezért a szakmai, pénzügyi fórumokon számos előkalkulációt olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent a programban való részvétel a számok szintjén (1 millió önerő és 6 millió kamatmentes hitel). A kalkulációk szerint nettó 338 500 Ft igazolható jövedelemmel rendelkező igénylők esetében, feltéve, hogy más hitellel nem rendelkeznek, átlagosan havi 100 ezer Ft-os törlesztőrészlet terheléssel lehet számolni. 

Források: 

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2024/04/otthon-felujitasi-program-jonnek-a-reszletek

https://www.hellovidek.hu/otthon/2024/04/22/felforgatja-a-lakaspiacot-az-uj-otthonfelujitasi-tamogatas-mutatjuk-ki-veheti-igenybe

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20240418/jovo-heten-johetnek-az-otthonfelujitasi-tamogatas-tovabbi-reszletei-uj-felulet-segiti-majd-az-elozetes-kalkulaciot-681373